Croada a Internet contra el sou de Vilert

La nòmina del president de la Diputació inspira una campanya contra les retribucions desmesurades dels polítics















Enric Vilert (ERC), president de la Diputació de Girona

El president de la Diputació de Girona, Enric Vilert (ERC), torna a desencadenar la polèmica. El republicà ha estat la inspiració d'una campanya engegada des d'internet per demana que els polítics tinguin sous «humanament raonables» i acusa Vilert de poc coherent, contradictori, i responsable de la manca de credibilitat política del seu partit. La iniciativa, que parteix del grup de ciutadans agrupats sota el portal web respolis.cat, va començar enviant una carta demanant explicacions per l'increment del 42% de la seva nòmina al president de l'ens provincial, i podria acabar en una Iniciativa Legislativa Popular reclamant la regulació dels sous i en mans del Síndic de Greuges.

RAFA GARRIDO
Els ciutadans estan tips de veure com els polítics s'apugen el sou sense límit i ningú pot evitar-ho. Partint d'aquesta filosofia, el grup Respolis-Iniciativa Ciutadana per la Responsabilitat Política han desenvolupat una campanya per reclamar «una modificació del marc legal» per evitar augments desmesurats de les remuneracions que s'autoimposen els polítics i les nòmines exageradament elevades dels representants institucionals. L'inici de tota la campanya, però, està a Girona. El col.lectiu agrupa ciutadans de tot Catalunya i també de l'Estat i fins i tot d'altres punt d'Europa, però van ser dos gironins els que van donar la veu d'alarma a tot el grup, segons ha explicat a diaridegirona.cat un dels impulsors de la iniciativa, Germà Pelayo. En comprobar que Vilert cobrava 7.000 euros mensuals de sou i una nòmina anual de 98.000 euros que supera la del president del Govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, -gràcies a la notícia que va publicar l'edició impresa de Diari de Girona-, Respolis es va posar en marxa i va voler engegar una campanya per demanar «coherència» al president de la Diputació.

Per començar, van enviar una carta -a la què ha tingut accés diaridegirona.cat- a Vilert demanant-li explicacions per l'increment del 42% de la retribució del càrrec. Tot i fer-li arribar la missiva per 3 canals diferents i tenir el convenciment de què el president de la Diputació l'havia rebut, des del despatx de Vilert ningú els ha respost. I és que al col.lectiu estan segurs de què al republicà no li interesa massa entrar a justificar el seu sou, com ja asseguren que han comprobat llegint les seves declaracions a Diari de Girona quan va esclatar l'escàndol de la seva nòmina. A la carta enviada, Respolis explica que «des del punt de vista estrictament econòmic és completament contradictori que es proposi per un costat a les famílies un esforç econòmic i una retallada substancial dels ingressos disponibles i per altra banda un responsable d´administrar els recursos públics decideixi una mesura tan clarament inflacionària» com l'elevat incement del seu sou, i a més li pregunten si «no creu que ha de predicar amb l´exemple de moderació i adoptar una actitud de contenció que correspongués amb aquesta situació». La missiva també argumenta que no és «humanament raonable» la nova retribució del càrrec de president.

Respolis també entra en la vessant més política del republicà i li demana si «ha pensat de quina manera el seu comportament incideix en l'abstencionisme i erosiona la imatge de les responsabilitats públiques i dels càrrecs polítics». A més, el col.lectiu recorda a Vilert que ERC «reclama la desaparició de les diputacions» i li retreu si no «s´ha plantejat com pot afectar la credibilitat política del seu partit, i la seva personal és clar, que accepti aquest càrrec, a més de reforçar-lo amb incentius econòmics tan cridaners». Per últim, la carta enviada al president de l'ens provincial gironí li pregunta si «no hauria estat més coherent des del punt de vista de l´inexcusable eficiència administrativa ajustar els seus ingressos a les limitacions de recursos de la Diputació» en els projectes que desenvolupa la institució.

Germà Pelayo explica que no han rebut cap resposta i que, donat «que no ens volen donar les explicacions pertinents», el col.lectiu «estem disposats a engegar una campanya més forta recollint signatures o fins i tot impulsant una Iniciativa Legislativa Popular» en favor de la regulació dels sous i de la «moderació» en les retribucions dels polítics. Acudir al Síndic de Greuges «per tal que li requereixi directament que siguin atesos els ciutadans moralment agreujats per aquest comportament» és altra de les mesures que estan estudiant.

Vilert, però, va ser el primer, però no l'únic. I és que el sou de Vilert a fet que Respolis grati en aquesta polèmica qüestió, i una carta semblant han rebut altres polítics com el president de la Diputació de Barcelona, Celestino Corbacho (PSC), o Manuel Bustos (PSC), alcalde de Sabadell. I és que el republicà gironí ha fet vessar el got de la paciència d'aquest col.lectiu de ciutadans, que ja anteriorment ha engegat campanyes per reclamar que els polítics compleixin les promeses o que responguin davant els ciutadans assumint responsabilitats pels seus actes.

Publicat a Diari de Girona. cat - Enllaç a l'original
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2866_3_228808__COMARQUES-Croada-Internet-contra-Vilert

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolguts companys,

El problema no és ni el sou. El problema més gros i del qual ningú no en parla són els extres. A més dels 98.000 € de sou que rebrà aquest personatge. A això hi hem de sumar els extres, per cada Ple cada diputat rep 800 € extres, un al mes; per comissió de Govern, dues al mes; per comissions informatives, per reunions dels diversos patronats que presideix. I, a més a més, els extres que rep com a Batlle de Vilablareix, on no cobra sou, però si extres. És a dir, que els nostres polítics, amb extres poden facilment doblar el seu seu. Tingueu-ho present, la realitat encara és més crua.

Anònim ha dit...

Bé, haig de pensar que el Sr.Vilert tindrá, com a qualsevol persona que te una feina, les seves retencions que pertoquin, es a dir, per el sou "brut" que li toca, comptem uns 110.000 euros a l'any segur que te una retenció de més del 45%...o m millor dit, li queden nets a l'any uns 60.000 euros. Aixó dividit per unes 15 pagues a l'any toca a 4000 euros. Be, posem un marge, de 4000 a 4500 euros nets a l'any. Doncs home, per rebre insults, crítiques, que tothom es recordi de la seva mare i de la seva família considero que encara es poc. Jo faig de venedor i cobro al mes entre 2500 i 3000 euros nets. No se, potser hauria de guanyar menys per no ofendre a altres.

Anònim ha dit...

I a més, d'aquest sou que rep, te una retenció, després d'impostos,del 28% mínim que va destinat al partit, es a dir, a ERC. Pel cap baix uns 1100 euros cada mes. Total, que el Sr.Vilert cobra al mes nets de pols i palla entre 2900 i 3300 euros. Quasi com el que guanya un bon comercial de vendes. Home, per tindre tota la responsabilitat que te, encara cobra poc, sincerament.

Anònim ha dit...

A part del fet que ningú ha insultat ningú, el problema de tot plegat és 1) la manca de transparència. 2) El fet que un càrrec s'apugi 43% el seu sou sense donar explicacions només perque la llei ho permet. Perquè no es publiquen exactament els diners nets què cobra, inclosos els extres esmentats abans. Hi hauria d'haver un control precís sobre les retribucions dels càrrecs públics. Altrament com volem un dia arrivar a controlar el que reben per sota mà.