Sabadell - Crònica del debat amb les candidatures

Els papers de les candidatures que hem rebut són:

Plataforma Ciutadana per Sabadell, el seu cap de llista Salavador Paez, manisfesta que està d'acord en general , menys amb la proposta 19 de recolzar a Sabadell Cruïlla, que comparteix la necessitat del ramal cap a Torre Romeu, però difereix del traçat cap el Nord. No puntua les propostes ni signa els compromisos.

Partit Republicà Català, la cap de llista Ma. Lourdes Aran, ddòna una puntuació a les propostes que no sumen 100 i sí es compromet a promoure la Comissió de Verificació de Compromisos, a dimitir si no compleix el 85% del que és compromet dos anys seguits i a prendre mesures per la continuïtat d'aquest procés.

Ciutadans-Partido de la Ciutadania, el cap de llista Joan Garcia, puntua 100 cada any, només amb unes quantes propostes diferents per cada any. Es compromet al desenvolupamentanual de la Comissió de Verificació, a dimitir si no assoleix el 85% dels compromisos en dos anys i a consolidar aquest procés.

Entesa per Sabadell, el paper signat pel cap de llista Isidre Soler i explicat per Virgina Dominguez, número 2 de la llista, puntua les diferents propostes, fins a 100 punts anuals. Manifesta la dificultat de prioritzar les propostes i deixar de valorar la númeo 8 del transport de la mainada a la piscina municipal, es compromet a fomentar transport públic per a tothom. La núm. 15 Contrucció de 200 habitatges per persones amb necessitats especials, estan per no construir habitatges específics, sino facilitar l'accés a l'habitatge públic. La núm.17 augmentar les inspeccions laborals, la núm. 22 Intercanvi treballadors entre poblacions, la 30 Llei electoral amb llistes obertes no les valoren per considerar que no depenen de l'administració local i la 33 Instal.lació plaques solars no la valoren (veure document adjunt). A més s'han compromés a les3 preguntes finals de desenvolupar la Comissió de Verificació, dimitir si en dos anys no compleixen el 85% dels compromisos i a consolidar aquest procés.

Esquerra Republicana de Catalunya, el seu candidat Magí Rovira, manifesta que són un partit amb funcionament assembleari, amb un programa fet de manera participativa i que aquesta és la prioritat i es deuen a la militància.

Considera que hi ha propostes que són coincidents com les de Territori, realitzar mapa de necessitats, participació, transport, educació, sostenibilitat i finançament. Altres propostes no es poden comprometre perquè no són de competèncioa municipal i altres que es podrien assumir però cal matisar .

Celebrar la iniciativa Respolis, és partidari de mantenir un diàleg continuat amb la ciutadania i aposta per la consolidació d'aquest tipus de precesos.

En el debat es demana unitat de forces polítiques, serietat en la política, la necessitat de que els càrrecs electes defensin temes que no són competència municipal, però que ens afecten, com la sanitat, les infrastructures ferroviaries, ...

També s'ha palesar la necessitat de millorar la democràcia, més participació i la possibilitat de que la revocabilitat de les persones electes estigui en mans de la ciutadania. És la societat civil i la ciutadania en general que ha mobilitzar-se per a que les forces polítiques i els càrrecs electes compleixin els compromisos i el que diuen. Una manera és quantificant-los.

Totes les candidatures presents han valorat positivament la iniciativa ciutadana per la responsabilitat política Respolis i que la ciutadania s'interessi per la política.

Montserrat Llobet, que ha moderat el debat en el qual s'havia convidat a les diferents candidatures, al inici ha llegit una nota que ens ha arribat d'Escons Insubmisos "La veritat és que nosaltres no crec que haguem de venir a l'acte que proposeu, malgrat la vostra invitació, perquè no disposem de programa electoral, així que no podem subscriure cap de les propostes de Respolis. Tampoc podem acceptar dimitir si no complim amb les nostres promeses perquè si obtenim un escó senzillament no l'ocuparem ni tampoc cobrarem".

El candidat d'Iniciativa per Catalunya - Verds ha excusat la seva assistència per haver programat un altre acte en la mateixa hora del mateix dia, però ha fet saber que estava disposat a acceptar o a pronunciar-se sobre les demandes de Respolis.

Al final s'ha informat que el PSC ha fet saber que no participava al debat i que no recolçava les propostes i la resta de candiatures no han contestat a la invitació. Ha acabat amb la lectura en nom de Respolis Sabadell de les següents reflexions.

Fora del debat han arribat els compromisos de Izquierda Republicana-Partit Repuiblicà d'Esquerres, signats per José Miguel de la Torre, que repartieix els 100 punts anuals en les diferents propostes i es compromet a les 3 qüestions finals de desenvolupar les Comissions de Verificació de Compromisos, dimitir si durant 2 anys no compleix el 85% del que s'ha compromés i a consolidar aquest procés.


Veure aquí el document original amb els compromisos puntuats i signats per les candidatures que ens estan arribant per escrit (Respolis ha deixat als partits un marge de 24h. als partits per enviar un document definitiu)